Een fontein zonder water?

Het is een bijzonder en tegelijk onaangenaam gezicht tijdens deze warme dagen. De anders zo fraaie fontein op de ‘Allée Lambermont’ in het Warandepark in Brussel ligt er sinds enkele dagen desolaat bij. Afgelopen week werd het bassin van de fontein geledigd. En dit net wanneer enige verfrissing tijdens een wandeling in het park meer dan wenselijk is. (Lees verder onder de afbeelding.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maar uiteraard is hiervoor een goede reden. Volgende week wordt in het bassin een metalen stelling met daarop een billboard van maar liefst vier meter hoog en tien meter breed geplaatst. Deze installatie moet de absolute blikvanger worden van de expo in open lucht De Duitse negatieven (1917-1918). Het Belgisch artistiek erfgoed door de lens van de bezetter.

Op de voorzijde van het billboard zal een van de meer dan 10 000 Duitse negatieven van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) prijken: een gezicht op het Federaal Parlement vanuit het Warandepark, gemaakt door de Duitse fotografe Paula Deetjen (1879-1949) in 1917 of 1918. (Lees verder onder de afbeelding.)

a008922
Paula Deetjen, Gezicht op het Federaal Parlement vanuit het Warandepark, 1917/1918, zilvergelatine op glas, 13 x 18 cm, KIK, Brussel, negatiefnummer a008922

De reproductie van het fotografische negatief is niet enkel passend omdat het toelaat ter plaatse een opname van honderd jaar geleden te confronteren met de huidige toestand, maar het is ook een ode aan de hoge kwaliteit van de Duitse negatieven. Het originele negatief meet namelijk slechts dertien op achttien centimeter en zal dus vijfenvijftig maal uitvergroot worden, en dit zonder aan kwaliteit te moeten inboeten.

Vanaf 9 juni zal het bassin van de fontein opnieuw gevuld zijn met water en kan iedereen genieten van de nodige verfrissing tijdens zijn of haar bezoek aan de tentoon-stelling!

De tentoonstelling in het Warandepark van Brussel loopt van 15 juni tot en met 17 september 2017 en is gratis toegankelijk.

wwi-banner-logos

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s