Leuven – Deel I

Naar aanleiding van de Op zoek naar Utopia tentoonstelling die momenteel in het Museum M van Leuven te bezichtigen is, laten we een reeks van afbeeldingen van de stad op jullie los! Hieronder kunnen jullie alvast genieten van enkele afbeeldingen uit de collectie van de Duitse negatieven die Leuven anno 1917 in beeld brengen.

Centrum

Het oog botst vandaag nog steeds op het Heilig Drievuldigheids College van Leuven als we over de Oude Markt kijken. Ook de luifels aan de mooie gebouwen komen bekend voor. Enkel de universiteitshallen ontbreken op deze afbeelding.

b019558_dl
Anonymous, View of the Old Market Square in Leuven, 1917/18

Ook het zicht van de Naamsestraat voelt vertrouwd aan. De Sint-Pieterskerk torent boven de daken uit en een stukje van het stadhuis kunnen we langs de zijkant bezichtigen. Het basisgevoel van beide plaatsen in Leuven is blijven bestaan, ookal worden de straten nu gedomineerd door cafés en/of hamburgerrestaurants…

Tegelijkertijd komt de werkwijze van de fotografen in drukkere steden naar boven drijven. Agenten houden de voorbijgangers in toom, opdat een goed beeld van de Leuvense architectuur verkregen kan worden.

b019548_dl

Voor de toeschouwer met alerte ogen: boekhandel Peeters bestaat vandaag de dag nog steeds, zij het in een nieuw pand op de Bondgenotenlaan.

Anoniem, zicht op de oude markt, Leuven, 1917-18 © KIK-IRPA, Brussel, B019558.

Anoniem, zicht op de Naamse straat met het stadhuis en de Sint-Pieterskerk in de verte, Leuven, 1917-18 © KIK-IRPA, Brussel, B019548.

 

wwi-logos_1609

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s