Van WOI naar Evenepoel

Het KIK bewaart naast de 10.000 Duitse negatieven nog een reeks andere – minstens even interessante – collecties. Tijdens het reinigen ontdekken we af en toe overlappingen met de verschillende fotoreeksen. Eentje daarvan is het werk van de Belgische schilder Henri Evenepoel (1827-1899).

b019086
Het werk “La Promenade du Dimanche à Saint-Cloud” gefotografeerd in Luik door de Duitse bezetters.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel bezit een belangrijke fotocollectie van Henri Evenepoel. Het KIK reinigde, digitaliseerde en voegde deze 875 negatieven toe aan onze BaLat database. Momenteel worden de negatieven in onze schatkamer bewaard.

Evenepoel volgde zijn opleiding als kunstenaar aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel, om later naar Parijs te verhuizen waar hij verder studeerde met onder meer Gustave Moreau (1826-1889). Na een familiaal geschil vertrok Evenepoel naar Algerije; een reis die veel invloed zou hebben op zijn oeuvre. De schilder maakte vanaf 1897 veelvuldig gebruik van zijn Kodak camera. Evenepoel gebruikte sommige foto’s als inspiratie voor zijn schilderijen. En dankzij de foto’s die hij maakte van zijn atelier, kunnen we vandaag een beter zicht krijgen op zijn werkwijze.

De 875 foto’s van Evenepoel zijn zeer divers en bestaan onder andere uit portretten, landschappen, alledaagse straattaferelen, gebouwen en interieurs. De waarde hiervan is niet te verwaarlozen, aangezien de afbeeldingen ons meer informatie verschaffen over het alledaagse leven in Parijs en Algerije tegen het einde van de 19e eeuw. Net zoals de Duitse negatieven ons visuele informatie bieden over het leven omstreeks 1917 in België.

Tot en met 29 oktober loopt de tentoonstelling Un Destin Brisé over Henri Evenepoel bij de Association du Patrimoine artistique.

Anoniem, Evenepoel – La promenade du dimanche à Saint-Cloud, Luik, 1917-18 © KIK-IRPA, Brussel, B019086.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Pingbacks & Trackbacks