Afbeelding van de week

Dit kapiteel, afkomstig uit Doornik, stelt de schepping van Eva voor. God vormde een metgezel voor de eenzame Adam nadat hij, de vader van alle mensen, een rib van zichzelf had afgestaan – u kent het verhaal wel. Hoewel het kapiteel an sich zeer interessant is, gaat onze aandacht naar de (subtiele) aanwezigheid van de fotograaf. Onderaan is een duidelijke poot (links) en een schaduw ervan (rechts) zichtbaar van het statief. We zien met andere woorden een flatlay avant-la-lettre.

https://www.instagram.com/irinahp/
Voorbeeld van een hedendaagse flatlay

Met het ontstaan van Instagram, ontstond tevens de nood om objecten mooi te ordenen en vanuit de hoogte vast te leggen. Je legt de objecten best om een plat oppervlak met een mooie achtergrond. Deze praktijk wordt onder de term flatlay gerekend. De inhoud van deze foto’s gaat van kopjes koffie, naar ‘#ootd’s tot schrijfbehoeften. De Duitse fotograaf was zijn tijd misschien voor?

Een volgend verschijnsel op de sociale media, vormt de hashtag #ihavethisthingwithfloors, waarbij de aanwezigheid van de fotograaf wordt versterkt door het tonen van diens voeten op een interessante ondergrond. En deze tegelvloer mag er toch wel wezen.

 

Gelukkig brengt deze afbeelding ons meer bij dan louter een leutige analogie; dankzij deze afbeelding wordt duidelijk dat de camera volledig naar believen gekanteld kon worden. Op deze afbeelding is de lens 90° naar beneden geklapt, zodat opnames van grafstenen of andere zware objecten vergemakkelijkt werden.

a008490

Anoniem, Heilige Maagd kerk Doornik, 1917/18 ©KIK-IRPA, Brussel, A008490.

 

wwi-logos_1609

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s