Digitalisering

Het project en de tentoonstellingen rond de Duitse negatieven zouden niet mogelijk zijn zonder digitalisatie. Dankzij de fotografische, digitale reproductie van de negatieven kunnen de afbeeldingen van een immens hoge kwaliteit naar een groter publiek gecommuniceerd worden.

Anoniem, Woonhuis in Doornik, 1917/18 © KIK-IRPA, a008375.

Reeds in de jaren ’90 werden positieve afdrukken van de Duitse negatieven gedigitaliseerd. Dit was al een stap in de goede richting. Dankzij de snelgroeiende ontwikkelingen in de digitale fotografie, kunnen we nu echter nóg betere opnames verwezenlijken. De kwaliteit van de digitale opnames is even hoog als die van de negatieven. Alle afbeeldingen zijn haarscherp, waardoor minutieuze details tevoorschijn komen. Meer van zulke details onthullen we in onze wekelijkse rubriek: Afbeelding van de week.

Het maken van digitale opnames heeft een verder voordeel: de (soms) fragiele originele negatieven moeten niet te pas en te onpas uit hun beschermd milieu gehaald worden. Bovendien kunnen via bepaalde programma’s voor beeldbewerking fouten hersteld worden zonder dat het origineel aangepast wordt. Het KIK streeft met andere woorden een neutrale digitalisering na.

_MG_2439
Het negatief ligt met de emulsiezijde  op de Kaiser tafel. Rond het negatief bedekken kartonnen de lege ruimtes van de lichtbak, opdat weerkaatsingen of overtollig licht voorkomen wordt. Tijdens de digitalisatie kan de lens ingesteld worden voor ieder formaat.

Het digitaliseringsproces start in een donkere kamer, met een lichttafel (Kaiser tafel) en camera (Nikon). Het negatief wordt met de emulsiezijde naar boven op de lichttafel gelegd. Op deze wijze wordt de afbeelding perfect zichtbaar. Met een macrolens maken we opnames van het negatief. De camera is verstelbaar, zodat alle formaten zonder problemen gedigitaliseerd kunnen worden.

x092620
Ook tijdens de digitalisatie is het dragen van nitrile handschoenen onontbeerlijk!
levels_photoshop
Via lightroom worden onder meer grijswaarden geoptimaliseerd.

De foto’s worden vervolgens ingevoerd in Lightroom, waar metadata aan het digitale exemplaar worden toegevoegd. Op dit punt wordt de foto ook bewerkt, opdat het KIK een optimaal beeld kan leveren. Bovendien worden op dat moment ontdekkingen gedaan. Alle details van de afbeelding komen tot leven op het computerscherm. Van zodra een doos met tien foto’s gefotografeerd is, wordt het etiket geprint en kan de doos opnieuw geklasseerd worden in onze schatkamer.

Hiermee is het digitalisatieproces nog niet afgerond. Tot slot krijgen alle digitale versies van de negatieven een kwaliteitscontrole, waar alle (visule) informatie wederom wordt geanalyseerd. Pas dan worden de afbeelding veilig opgeslagen en zijn ze klaar om enerzijds in baLat ingeladen te worden en anderzijds ingezet te worden in de aankomende tentoonstellingen!

groepsfoto2016
Team digitalisatie – (boven) Karine Renmans , Jeroen Reyniers (midden) Tim De Vocht, Sander Raes, Elodie De Zutter (onder) Stijn De Groof, Hilke Arijs, Jenny Coucke

 

wwi-logos_1609

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s