De schatkamer van het KIK

2016-08-22 16.33.24
Rekken gevuld met glasnegatieven in B formaat.

Helemaal verscholen in de kelders ligt de schatkamer van het KIK. Hier worden alle negatieven bewaard in een geklimatiseerde ruimte. Negatieven worden het liefst op een koude en droge plaats bewaard. Films en glasplaten bewaren het best bij een lage vochtigheidsgraad (ca. 33% RV), fotoafdrukken daarentegen vereisen een iets hogere vochtigheidsgraad (ca. 50% RV). Idealiter worden beiden gestockeerd op een koude plaats, vooral in het geval van kleurenmaterialen en onstabiele nitraat- en acetaatfilms zijn koude temperaturen (ca. 13°C) een must.

 

 

DSCN9210
De glasnegatieven worden in een geklimatiseerde ruimte bewaard. Om hoge schommelingen in vochtigheidsgraad en temperatuur te voorkomen, mag slechts een beperkt aantal medewerkers de ruimte betreden.

 

De Duitse negatieven hebben een omvang van ruwweg 10.000 exemplaren, allemaal gekenmerkt met een inventarisnummer. De juiste opslag- en verpakkingsmaterialen zijn essentieel voor de langetermijnstabiliteit van deze negatieven. Ze bieden de broodnodige fysieke steun en bescherming. Bovendien fungeren ze als een barrière tussen de foto en een potentieel onstabiele en schadelijke omgeving, zoals een degraderende foto die ernaast zit. Het is van essentieel belang dat de gebruikte verpakkingen steeds de PAT-test hebben doorstaan. Veel schade wordt immers veroorzaakt door het gebruik van onaangepaste verpakkingen zoals zure of ligninehoudende papier- en kartonsoorten, kleefband en lijmen zoals rubbercement of dierlijke lijm.

DSCN9204
Rekken gevuld met nieuwe en oude dozen in B formaat (18 x 24 cm).

Fotomaterialen zijn lichtgevoelig, d.w.z. dat ze snel zullen verouderen en schade zullen vertonen wanneer ze gedurende lange periodes worden blootgesteld aan licht. Idealiter worden foto’s getoond met een lichtintensiteit tussen de 30 en de 100 lux (afhankelijk van het procedé).

2016-08-22 16.34.27
Een rek glasnegatieven met A formaat

Wist-je-datje:
De lichtgevoeligheid van negatieven is cumulatief! De drager kan in zijn leven slechts een maximale vorm van licht absorberen vooraleer hij volledig is vervaagd. Tijdens de procedure van digitalisering is het noodzakelijk het negatief bloot te stellen aan een relatief grote hoeveelheid licht. Dit is absoluut niet wenselijk voor het negatief, maar dit impliceert dat we voortaan enkel nog werken met het digitale bestand en aangezien het negatief zijn veilige, donkere omgeving niet langer moet verlaten voor raadpleging, is de slotsom natuurlijk positief.

DSCN9198

 

wwi-logos_1609

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Pingbacks & Trackbacks

  1. […] Het KIK heeft om deze schade te voorkomen een volledig geklimatiseerde ruimte waarin de negatieven in zuurvrije, kartonnen dozen worden bewaard. Lees meer hierover in onze vorige post ‘De schatkamer van het KIK‘! […]

    Like