Cliché nettoyé

De Duitse negatieven zijn reeds sinds 1948 in het bezit van het KIK. Vanaf hun ontstaan in 1917 trokken de glasnegatieven onder meer stof, schimmel en vingerafdrukken aan. Met dit project willen we een zo hoog mogelijke kwaliteit van de digitale foto’s garanderen, alsook een goede bewaring van de originele glasplaten. Daarom steken we de negatieven in een nieuw beschermend jasje, na een volledige reiniging. Het team draagt steeds ongepoederde nitrile handschoenen. Door bewust voorzichtig met de negatieven om te gaan, kunnen we heel wat schade voorkomen. Het dragen van handschoenen beperkt de schimmel- en bactierieaanslag aanzienlijk.

2016-08-19 16.45.36
Museumstofzuiger

Allereerst wordt de glaskant – de achterkant van het negatief – gereinigd. De museumstofzuiger zuigt het grofste vuil op. Vervolgens wordt het hardnekkige vuil verwijderd met twee vochtige zeemvellen (de eerste met en de tweede zonder het bevochtigingsmiddel Agepon). Om het residu te verwijderen gebruiken we antistatische doekjes (Ilford) en vervolgens wordt met een zachte penseel van eekhoorn- of marterhaar het overige stof weggenomen. Tot slot wordt het hardnekkige vuil met de blaaspeer en scalpel (Swann-Norton 3) met veel zorgvuldigheid weggenomen.

2016-08-17 09.15.34
Reinigingsmateriaal – boven: gedemineraliseerd water met (en zonder) Agepon. Onder op het zuurvrije conservation board: antistatisch doekje (Ilford), borstel van eekhoornhaar, blaaspeer, scalpel, ongepoederde nitril handschoenen en schrijfmateriaal.

De belangrijkste en tevens meest kwetsbare zijde van het negatief, is die waar de emulsielaag op rust. Met een blaaspeer en een scalpel worden stofdeeltjes of restjes papier uiterst nauwgezet verwijderd. Tegelijkertijd wordt de staat van het negatief in kaart gebracht in onze database.

schade_formulier
Schadeformulier

Van zodra de glasplaat dit proces heeft doorgaan, wordt ze in een nieuw zuurvrij papieren hoesje gestoken en in een zuurvrije kartonnen doos met negen andere platen bewaard. Meer informatie over waar en waarom ze in zuurvrije dozen bewaard worden kan je lezen in onze toekomstige blogpost: ‘De schatkamer van het KIK

2016-08-19 09.55.55
Een zuurvrije kartonnen doos (links) en de verouderde doos

 

 

wwi-logos_1609

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Pingbacks & Trackbacks