Werken met clichés

Wanneer er over negatieven wordt gesproken, denkt u waarschijnlijk aan de klassieke, kleine filmstrips die het mapje met de afgedrukte foto’s vervolledigden. In 1917 werkte men echter veelvuldig met een glasplaat als drager. In totaal maakten de Duitsers ruwweg 10.000 opnames van Belgische kerken, begijnhoven, kastelen, burgerwoningen, gedenktekens, interieurs en kunstwerken in drie verschillende formaten. Het kleinste formaat (A) werd voornamelijk gehanteerd voor detailopnames van kunstwerken. Het middelste formaat (B) omvat het grootste deel van de verzameling en had verschillende doeleindes. Tot slot gebruikten ze het grote F formaat voor fantastische architecturale afbeeldingen.

A 18 x 13 cm

B 18 x 24 cm

F 40 x 40 cm

b015312_neg
Anoniem – zicht op Rue d’Havré in Bergen

De emulsie die op onze glasplaten ligt, is gekend als zilvergelatine. In deze techniek wordt zilverbromide met gelatine vermengd. De techniek werd reeds in 1871 ontwikkeld. Het resultaat van deze mengeling is steeds een zwart-wit foto. Op het negatief staan de kleuren uiteraard omgekeerd afgebeeld; de lucht kleurt donker in het negatief en wordt licht tijdens de ontwikkeling van het positief. De afbeelding staat steeds gespiegeld op de glasplaat.

Voor meer informatie omtrent dit procedé kunnen jullie terecht bij de leerrijke video van het George Eastman House.

Anonymous, View of the Saint Veerle Square in Ghent, 1917/18 © KIK-IRPA, Brussel, B009018.

Anonymous, View of the Rue d’Havré in Mons, 1917/18 © KIK-IRPA, Brussel, B015312.

 

wwi-logos_1609

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s